Sarcina

Sarcina si nasterea sunt  evenimente deosebite si naturale in viata unei femei. Sarcina incepe din momentul conceptiei si se sfarseste odata cu nasterea bebelusului.

Graviditatea este o stare unica prin care trece femeia, timp in care in corpul ei apar schimbari ce ii permit copilului sa creasca si sa se dezvolte.

In sarcina normala, ovulul fecundat se implanteaza si se dezvolta in cavitatea uterina. Uneori se poate intampla sa fie mai multi embrioni care se dezvolta in uter (sarcina multipla), ceea ce poate fi o surpriza si o bucurie pentru mama.

Durata medie a unei sarcini este de 280 de zile sau 40 de saptamani, si este impartita in trei trimestre (I, II, III). Fiecare trimestru este caracterizat de modificari unice si uneori surprinzatoare pentru femeia gravida. In timpul sarcinii, ii este recomandat mamei sa mearga la medicul de familie sau la medicul ginecolog pentru efectuarea analizelor de sarcina.

Supravegherea sarcinii de catre un medic va poate oferi o sarcina usoara si un copil sanatos. Scopul consilierii prenatale este de a detecta cat mai devreme posibilele probleme ce pot aparea in timpul sarcinii sau de a le preveni, daca este posibil. O femeie sanatoasa naste un copil sanatos. Este un lucru dovedit ca bebelusii nascuti din mame care au parte de o ingrijire insuficienta pe timpul sarcinii au un risc mai mare de a avea complicatii la nastere sau dupa nastere.

Consilierea prenatala ar trebui sa inceapa chiar inainte de a ramane insarcinata. Acest lucru inseamna sa stiti  ce probleme de sanatate si ce factori de risc pot afecta dezvoltarea bebelulsului dumneavoastra (de exemplu: medicamente, alimente sau unele obiceiuri care pot face rau bebelusului). Exista cateva lucruri pe care ar trebui sa le faceti in momentul in care va hotarati sa ramaneti gravida:

- sa luati acid folic cu cel putin 3 luni inainte de a ramane insarcinata, pentru a scadea riscul bebelusului de a se naste cu defecte ale creierului sau ale maduvei spinarii;

- sa opriti fumatul si consumul de alcool;

- sa controlati orice problema de sanatate aveti prin vizite regulate la medic; printre aceste probleme se numara: astmul bronsic, diabetul zaharat, hipertensiunea, depresia, obezitatea, problemele legate de tiroida, epilepsia.

- vorbiti cu medicul ginecolog sau cu medicul de familie despre tratamentele pe care le urmati; unele medicamente pot dauna sarcinii; in acelasi timp, intreruperea unor tratamente poate fi si ea periculoasa pentru sarcina;

- evitati contactul cu substante toxice la locul de munca sau acasa.

Prima vizita prenatala

Este foarte importanta si trebuie facuta cat mai devreme in sarcina. Daca stiti ca sunteti gravida sau credeti ca ati putea fi gravida, programati-va cat mai repede la medicul ginecolog sau la medicul de familie. Acesta va va da un program dupa care vor fi facute vizitele prenatale. Acestea vor avea loc:

- o data pe luna pana in saptamana 28 de sarcina;

- de 2 ori pe luna intre 28 si 36 de saptamani;

- o data pe saptamana de la 36 de saptamani pana in momentul nasterii.

Vizitele pot fi mai dese in cazul sarcinilor cu risc crescut sau al gravidelor cu varsta peste 35 de ani.

In timpul primei vizite prenatale se vor intampla urmatoarele:

- medicul va va intreba despre bolile de care suferiti, operatiile pe care le-ati facut, despre alte sarcini pe care le-ati avut si despre starea de sanatate a membrilor familiei;

- vi se va face un examen clinic complet, inclusiv un examen ginecologic;

- vi se vor masura: inaltimea, greutatea si tensiunea arteriala;

- vi se vor lua sage si urina pentru analize;

- veti face un examen Babes-Papanicolaou;

- se va calcula varsta sarcinii in saptamani si data probabila a nasterii in functie de data ultimei menstruatii;

- se va face o ecografie de confirmare a sarcinii;

- se va incadra sarcina intr-una din grupele de risc.

De asemenea, veti stabili impreuna cu medicul necesitatea efectuarii unor teste suplimentare (dublu test, triplu test, morfologia fetala). Nu ezitati sa puneti intrebari medicului si sa discutati cu acesta cat mai multe aspecte legate de sarcina. Printre recomandarile pe care vi le va face medicul la prima vizita se numara: sfaturi privind igiena sarcinii, inscrierea la scoala mamei si fixarea urmatoarei vizite.

Urmatoarele vizite prenatale

Se vor desfasura asemanator cu prima. Medicul va va verifica starea de sanatate si se va asigura ca bebelusul creste cum trebuie. Vi se vor masura din nou greutatea si tensiune arteriala si se vor repeta unele analize de sange si urina pentru a cauta anemia sau o infectie urinara. De asemenea, in trimestrele 2 si 3 se va face cate o ecografie pentru a vedea cat a crescut bebelusul. Si incepand cu saptamana 32 de sarcina se va face testul de non-stress, care consta in inregistrarea cu ajutorul unor electrozi a batailor inimii copilului si a contractiilor uterine.

In plus, in timpul vizitelor din trimestrul 3, medicul va stabili prezentatia (adica acea parte a corpului cu care copilul se va naste) si felul nasterii (naturala sau operatie cezariana), in functie de diversi factori. Daca va aflati la prima nastere, intrebati medicul in ce consta aceasta si cum va puteti pregati fizic pentru aceasta. De asemenea, intrebati-va medicul despre cursurile de educatie pentru mama, care va pot pregati pentru nasterea copilului dumneavoastra. Aici la Maternitatea Bucur puteti participa la cursul „Scoala Mamei”, care va pregatesc pentru sarcina si nastere.

Acordati importanta celor 9 luni de sarcina pentru a va bucura de copii sanatosi

Dr. Marius Augustin – Specialist obstetrica ginecologie,

Sef Sectie OG III

Dr. Arabela Marin – Medic rezident obstetrica-ginecologie, anul V